Friday, 20 May 2011

Friss hús

Gordon Ramsay legújabb keleti kirándulasa során (http://goo.gl/Zdghs) Vietnámba ruccant ki (Angliában Channel4, Héfőnként este 9től). Igen, Vietnámba, ahol ami mozog azt megeszik. A káromkodo szakács gyomra sem vesz be mindent, kigyósziv es bél... Pff... Na de van valami amit már az első pillanattól fogva meg lehet tanulni ettől a néptől: a piac tele van a frissebbnel frissebb árukkal. Mindenből a legfrissebb, hisz amit arulnak még él. Nincs gond a romlott áruval, mert ami nem fogy el az tökéletesen jó másnap. Ami viszont még fontosabb: nincs pazarlás. Az állat minden lehetséges részét felhasználják, nincs semmi ami kárba veszne.


Sajnálatos módon Angliában kevés állatot árulnak egészben, sőt, probálják a lehető legkisebb darabokra aprítani már a legelején, hogy aztán minél több pénzt csikarhassanak ki a vásarlói társadalom áldozataiból.
A friss szó anniyra elcsépelt, hogy ma már minden ami nem fagyasztott, az már friss, éppen ezért már arról kell beszélnünk, hogy a gyorsfagyasztott zöldségek-gyümölcsök több vitamint tartalmaznak, mint a heteken át utazó, a polcon érlődő "friss" árú.


Minden hozzávaló élvezeti ízéből veszít attól a pillanattól fogva, hogy leszüretelik vagy levágják. Éppen ezért számomra, itt Angliában a magyaros főzés életbentartásának és általában a saját, egyéni főzési stílusunk megtalálásanak az egyik kulcspontja lehet ha minél tudatosabban törekszünk arra, hogy a friss hozzávalók lehetőleg minden egyes ehető részét felhasználva alkossunk új ételeket.

No comments:

Post a Comment